Friday, September 11, 2009

Puasa ke-21

Sebaik saje azan berkumandang, aku pun berbuka dengan tak berapa sabar... maklumlah... lapar sangat.. Alhamdulillah, habis makanan yang dibeli. Tak la membazir... Selepas solat terawih bersendirian, aku pun mule menatap nota-nota yang perlu dibaca..
Wah!! Mengantuknye bukan kepalang.. Mungkin disebabkan perut yang terlalu kenyang.. Tapi keinginan untuk mengulangkaji masih ada, lalu aku teruskan juge..
Gelap malam menemani aku mengulangkaji.. Dengan tibe2, mood untuk meneruskan pembacaan terpaksa dibatalkan.. Sedih juge rasanye, tetapi kepala otak ini sudah tidak mampu untuk menerima bingkisan2 ilmu.. hehe.. Aku pun berlalu untuk tido..
Alangkah terkejutnya diriku apabila mendapati jam sudahpun menunjukkan pukul 6.10 minit. Apakah maksudnya itu?? Aku terlepas sahur!!! Ya Allah, alangkah kecewanye rase dijiwa.. Nampaknya kempunanlah diriku untuk menikmati roti RM0.60 yang kubeli semalam.. Lebih membuatkan keadaan diriku sedikit tertekan tatkala mengenangkan aku tidak mengambil sebarang makanan extra slps brbuka,kelas aku pula sngat padat hari ini.. Oh tidakkk!!
Habis kelas yang pertama pagi ini, diriku mula merasa sesuatu.. Kepeningan kepala, kesakitan perut dan keloyaan tekak.. Apakah ini? Simptom gastrikkah??
Diri terasa hendak pengsan tatkala matahari diatas kepala (maksudnye tengahari).. Bisikan hati untuk memonteng kuliah petang ini semakin hebat memujuk diri.. Aku gagahkan jua demi kebaikan diri pada masa depan..
Sebaik jam menunjukkan pukul 7 mlm, aku pun sedia menatap sup daging yang kubeli.. Walhal waktu berbuka ada lebih kurang 15 minit lagi.. Ish3. Aku lantas memalingkan diri supaya pahala puasaku tidak berkurangan...
Syukur.. hari yang amat meletihkan ini berlalu juge.. Kesimpulan yang dapat aku buat, padan muke la kalu tak bangun sahur..huhuhu..

No comments:

Post a Comment